Friday, 30 November 2012

Kurus seminggu 5KG! Susu Colostrum Alpha Lipid™, SDII™, Alpha Lipid™ + SDII™ (Produk New Image)

HOW TO ORDER!!!

HUBUNGI PENGEDAR-PENGEDAR KAMI!

Sabah : Nor Haizatul Iffah - 013-7187152
Pandan Indah / Bangsar : Aisyah Hamid - 019-6664164
Ampang : Hanna Shiza - 014-9693316
Balakong / Gombak : Haqqieff Qarma - 014-9966796 (RUNNER)

Susu Colostrum Alpha Lipid™, SDII™,Alpha Lipid™ + SDII™
Produk Keluaran New Image
.
.
.
.
Produk 1 :


Alpha Lipid™ + SDII™ (NEW FORMULA)

(Program Lengkap Pengurusan Berat Badan)


Harga Ahli : RM 150.00

(Harga Pasaran : RM 180.00)

Kepada yang berminat untuk menjalankan perniagaan serta menjana pendapatan tambahan bagi Alpha Lipid SD2(Keluaran New Image), sila SMS/CALL 014-9693316 atau 014-9966796...Belian permulaan untuk menjadi menjalankan perniagaan (Pangkat Supervisor) adalah 30 tin dalam masa sebulan.



Alpha Lipid SD2 adalah keluaran syarikat New Image Asia yang telah bertapak selama lebih 21 tahun di pasaran dan ia terbukti berjaya menurunkan berat badan secara semulajadi, selamat dan berkesan. Alpha Lipid SDII tercipta daripada hasil kajian sekumpulan ahli perubatan dari Harvard Medical University iaitu Dr. George Cahill dan Dr. George Blackburn. Produk ini merupakan campuran berkualiti tinggi yang komprehensif, terdiri daripada protein soya bukan GMO (75%), serat, ekstrak daun teh hijau, vitamin A,B,C,D,E dan mineral.
Program ALSD2 adalah program pengurusan badan mengamalkan teknik diet protein, di mana anda perlu makan (selain karbohidrat) tanpa perlu meninggalkan rutin pemakanan harian anda. Oleh itu, anda tidak akan merasa letih dan lesu sebaliknya anda lebih bertenaga walaupun proses pembakaran lemak berlaku.
Bagaimana badan kami bekerja ?
  • Badan mempunyai program secara semula jadi penambahan berat badan yang sepatutnya sistem terancang / kehilangan. Contohnya – jika anda makan lebih kalori berbanding anda membakar untuk tenaga, anda boleh menjadi gemuk. Ia adalah penting untuk memahami bahawa metabolisma setiap orang adalah berlainan. Ini dikira pada sesetengah orang yang makan sedikit, tetapi berat badan bertambah, manakala orang lain yang makan banyak dan kekal kurus dan ramping.
  • Prinsip program Slim Diet adalah untuk kehilangan berat badan secara semula jadi melalui sistem mengawal pengambilan karbohidrat harian anda. Ia sebenarnya hanya system pengunduran penambahan berat badan – jika anda kurang makan karbohidrat daripada anda memerlukan tenaga, lemak tersimpan di badan anda akan terbakar untuk memberi badan anda keperluan tenaga. Ia adalah kerana penting untuk membuat catatan dengan cermat untuk semua karbohidrat harian yang diambil. Salah satu kunci utama program kami adalan memperkenalkan kepada anda tentang Tahap Karbohidrat kritikal anda.
Ketosis
  • Pengambilan karbohidrat adalah terkawal supaya apabila paras gula dalam darah berkurangan, badan anda akan bertukar kepada pembakaran lemak untuk tenaga dan menghasilkan ketosis. Bentuk ketosis ini adalah hypoglycaemic ketosis yang sangat berbeza daripada hyperglycaemic ketosis berlaku dengan kencing manis.
  • Ketosis adalah proses semula jadi membakar lemak untuk tenaga. Semua hidupan mempunyai tanggungjawab. Semasa kelahiran kita dilahirkan berwarna merah jambu. Bayi kehilangan sedikit berat badan selama beberapa hari pertama dan kebanyakan daripada ini merupakan proses pembakaran lemak yang membekalkan tenaga yang diperlukan sehingga sistem penghadamannya berfungsi sepenuhnya.
Menggunakan ketosis untuk menhilangkan berat badan terdapat beberapa kelebihan :
  • Kehilangan berat dengan cepat – 250g – 500g minimum setiap hari (lebih dalam minggu pertama) yang setanding dengan yang dicapai semasa puasa lengkap.
  • Peningkatan tenaga – Membakar 500g lemak akan mengeluarkan 3,600 kalori tenaga
  • Peningkatan kapasiti mental – Ketones apabila digunakan seperti satu bahan api untuk otak, boleh meningkatkan tumpuan dan kapasiti ingatan.
  • Imbangan cecair – Diet kalori rendah biasanya tidak mempunyai kapasiti untuk menghasilkan penahanan bendalir, terutamanya dengan orang yang sangat gemuk. Diet Protein-Sparing Modified Fast adalah baki-baki cecair badan.



Langkah Penurunan Berat Badan
  1. Dari hari ke-2 bermulanya Pengurusan Berat Badan, hendaklah membuat pemeriksaan air kencing dengan Uriscan. Bacaannya seharusnya berwarna merah jambu (paling rendah atau kecil) untuk keputusan terbaik. Ia patut mencapai 48 jam. Air kencing adalah perkara pertama yang mesti diperiksa di waktu pagi.
  2. Periksa sebelum minum petang untuk minggu yang pertama. Jika bacaan ketosis adalah tinggi (besar atau paling tinggi), anda sama ada tidak minum air yang secukupnya atau perlu untuk meningkatkan kadar pengambilan karbohidrat. Jika bacaan ketosis terlalu rendah (nil) anda mempunyaimkarbohidrat yang secukupnya
  3. Jika anda skala adalah naik lebih tinggi, badan anda boleh bertoleransi sedikit lagi karbohidrat. Meningkatkan pengambilan anda dengan perlahan, menguji air kencing anda setiap hari, sehingga anda mencari Critical Carbohydrate Level peribadi (CCL.) anda sendiri.
  4. Untuk beberapa hari pertama diet, teruskan pengambilan karbohidrat anda yang paling minimum supaya anda akan mendapat ketosis dengan cepat. Sekali badan anda mendapat ketoses selama seminggu, anda mampu untuk membuat eksperiment dan mencari critical carbohydrate level (C.C.L.) anda sendiri.

Alpha Lipid™ SDII™
Harga Ahli : RM 150.00
(Harga Pasaran : RM 180.00)
.
  •     Makan protein lebih spt ayam, daging, ikan, telur, seafood dan sayur.
  •     Kurangkan pengambilan karbohidrat spt beras, makanan berkanji, gandum
  •     Minum air 8 gelas sehari supaya lemak yg dibakar dapat keluar melalui air kencing dan perpeluhan
Ini adalah tiga prinsip penurunan berat badan :
  • BERSENAM
  • PENGURANGAN PENGAMBILAN KALORI
  • PENGURANGAN PENGAMBILAN KARBOHIDRAT
Faedah Unik Slim Diet :
  • Ia secara keseluruhannya adalah semula jadi, selamat, berkesan dan kos efektif.
  • Ia tiada usaha menahan kelaparan dan jumlah pemakanan yang memuaskan dilakukan seharian.
  • Anda dapat mengukur, dengan cara ujian mudah, sama ada anda membakar lemak atau tidak.
  • Kamu hanya hilang lemak, bukan tisu badan (selagi dalam diet kalori), mengekalkan otot yang bagus dan kecerahan kulit.
  • Penyahtoksikan dan pembersihan sistem badan anda secara automatik.
  • Tawaran merancang dorongan yang bagus, kerana kehilangan berat badan adalah lebih berkesan daripada mana-mana program lain berdasarkan kalori atau prinsip senaman.
  • Pengenalpastian kadar metabolisme badan anda (tahap karbohidrat kritikal).
  • Satu sistem sokongan yang sangat berkesan.
  • Menubuhkan asas dan pengetahuan bagi mengekalkan kawalan berat badan selama-lamanya.
  • Lebih tenaga dengan tiada diet atau kesan sampingan.
Peraturan penting untuk Slim Diet II
  • Goncang Slim Diet anda sebelum buka. (Beberapa nutrien khusus kepada penyelesaian semasa penggunaan)
  • Anda mesti mencampurkan dua sudu formula 8oz (250m1) secawan atau lebih air empat kali sehari. (Sudu plastic disediakan bagi setiap tabung).
  • Makan hanya dari senarai makanan. Jika ianya tiada dalam senarai anda tidak boleh memakannya! Makanan ini perlu dipilih dengan berhati-hati untuk memastikan maksimum dan penurunan berat badan yang efisien.
  • Anda mesti mengambil 2-4 protein makanan setiap hari dengan sayuran (mentah atau masak) daripada senarai makanan.
  • Anda mesti mempunyai minimum 20 gram carbohidrat daripada senarai makanan itu, tetapi anda mesti tidak melebihi 35 gram.
  • Anda mesti menjumlahkan sebanyak dua sudu pencuci mulut tekanan minyak SEJUK dan satu sudu pencuci mulut cuka sidar sehari.
Catatan: Ia adalah sangat penting untuk mengambil sedikit minyak dalam diet untuk memastikan pusingan nutrien anda sempurna dalam bentuk Penting Asid Lemak dan juga untuk memudahkan penyerapan bagi vitamin-vitamin lemak larut dalam formula.
  • Season makanan anda dengan Lite Seasoner (untuk kalium tambahan dan natrium).
  • Minum dua liter air sehari.
  • Senaman secara berterusan selama 30 minit sehari.
  • Periksa Tahap Kritikal Karbohidrat anda dengan Uriscan setiap hari.
  • Jika anda mempunyai masalah dengan kejanggalan usus ambil 1 – 4 sudu Fibre Supplement atau FibreMax harian – 1 skop setiap campuran Slim Diet.
  • Kami mencadangkan pengambilan New Image RDA vitamin seimbang dan pil-pil mineral manakala pada program pengurangan berat badan anda sebagai sokongan tambahan.
  • Setelah berat badan yang anda mahu dicapai, tukar kepada Slim Diet 3 program penyenggaraan untuk 30 – 90 hari sehingga metabolisme anda telah menyelaraskan untuk imej baru anda.
  • Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya – jangan menipu diri anda!

Alpha Lipid SDII
Harga Ahli : RM 150.00
(Harga Pasaran : RM 180.00)
.
Kepada yang berminat untuk menjalankan perniagaan serta menjana pendapatan tambahan bagi Alpha Lipid SD2(Keluaran New Image), sila SMS/CALL  014-9693316 atau014-9966796..Belian permulaan untuk menjadi menjalankan perniagaan (Pangkat Supervisor) adalah 30 tin dalam masa sebulan.
+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
Produk 2 :
.
Alpha Lipid™ LIFELINE™ 
(Program Nutrisi Tambahan Untuk Kesihatan Sekeluarga)



 Harga Ahli : RM 150.00
(Harga Pasaran : RM 180.00)
.
Kepada yang berminat untuk menjalankan perniagaan serta menjana pendapatan tambahan bagi Alpha Lipid SD2(Keluaran New Image), sila SMS/CALL 014-9693316 atau014-9966796..Belian permulaan untuk menjadi menjalankan perniagaan (Pangkat Supervisor) adalah 30 tin dalam masa sebulan.
“Kolostrum adalah selamat. Ia telah disediakan oleh alam semulajadi sebagai makanan awal mamalia. Adalah sukar untuk membayangkan ada makanan tambahan lain yang lebih semulajadi & berfaedah” – International Institute of Nutritional Research, USA


Alpha Lipid (the ultimate colostrum delivery system)
Doctor dan saintis telah lama mengiktiraf tentang kepentingan colostrum sebagai makanan utama untuk mamalia yang baru lahir. Semasa beberapa dekad, mereka telah memulakan kajian tentang bahan-bahan bioaktif yang lain di dalam susu, seperti Lipid. Alpha Lipid Colostrum adalah colostrum gred tahap tertinggi dan paling banyak mengandungi imunoglobulin dan faktor-faktor pertumbuhan, berkubu dengan kompleks lipid dalam bentuk gangliosida dan fosfolipid. Ke semua fosfolipid and gangliosida adalah penting dalam penggunaan akal fikiran dan pembangunan. Gangliosida juga membantu melindungi perut daripada jangkitan dan penyakit. Gangliosida adalah komponen utama membran plasma pada semua sel manusia dan terutamanya dalam sistem saraf. Ia memainkan peranan penting dalam sel kepada pengiktirafan sel, pengisyaratan sel dan pertumbuhan sel. Dalam Alpha Lipid Colostrum, gangliosida adalah GD3. GD3 adalah mempengaruhi gangliosida dalam colostrum manusia. Gangliosids adalah kepentingan khas dalam perkembangan otak manusia sehingga mencapai umur lima tahun. Kajian baru-baru ini mencadangkan gangliosida boleh terlibat dalam pengaktifan T-cells yang memainkan satu peranan utama dalam pertahanan badan pada pencerobohan pathogen. Fosfolipid membantu fungsi dalam otak bertambah, dan telah dikaitkan dengan ingatan yang kuat. Mereka telah juga telah menunjukkan peningkatan angin dan mengurangkan tanda-tanda tekanan. Alpha Lipid juga membantu mengurniakan dispersability tambahan dan perlindungan IgG (imunoglobulin) molekul. Alpha Lipid adalah pelindungan berkesan dan pembawa yang penting kepada semua (dan rapuh) nutrien dalam colostrum. Ia jelas sekali meningkatkan keterbiosediaan untuk badan dalam perjalanan melalui saluran penghadaman dan asimilasi melalui lapisan berlendir. Alpha Lipid menunjukkan peningkatan keberkesanan asas colostrum. New Image Colostrum Alpha Lipid adalah gred farmaseutikal inovatif, diseragamkan produk colostrum. Alpha Lipid adalah eksklusif kepada New Image International.
Ianya boleh membantu mereka yang mengidap :-
  • Kanser
  • Keletihan
  • Kencing Manis
  • Leukimia
  • Darah Tinggi
  • Masalah Paru-Paru
  • Tekanan/Stress
  • Masalah Usus
  • Migrain
  • Resdung
  • Stroke/Lumpuh
  • Sakit Kulit
  • Ketumbuhan
  • Thyroid
  • Penyakit Jantung
  • Demam Campak
  • Parkinson
  • TB
  • Lemah Tenaga Batin
  • Ulser
  • Sakit Tua
  • Osteoporosis
  • Asma
  • Arthritis
  • Allergy
  • Buasir
  • Bisul
  • Masalah Buah Pinggang
  • Ezema
  • Denggi
  • Gout
  • Fybroid
  • Hepatitis B/C
  • Gastrik
  • Jangkitan Kuman
  • Jerawat
  • Prostate
  • Kayap
  • Migrin
  • Insomnia
  • Masalah Tulang
  • Batu Karang
  • Wanita Lepas Bersalin
  • Wanita Mengandung
  • Masalah Haid/Kesuburan
  • Kurang Oksigen Dlm Darah
  • Anti Penuaan (Awet Muda)
  • Tingkatkan Daya Ingatan/IQ
  • Ahli Sukan
  • Ahli Bina Badan
  • DLL
Untuk Keterangan Lebih Lanjut Sila Layari : www.facebook.com/lostfat



Tuesday, 20 November 2012

GAZA!


Doa demi doa diaminkan
Harapan demi harapan dipatrikan
Melihat saujana penderaan menyeksakan perasaan
Kaum ZIONIS si bangsat iblis ketawa dengan kejam
Sungguh ..
Sungguh tidak berperikemanusiaan

SubhanaAllah

*pause

Ya Allah Ya Tuhanku
Dengarkan lah doa kami
Berikanlah perlindungan dan semangat kepada mereka
Kurangkanlah penganiayaan yang dilakukan pada mereka
Balaskanlah pada Lahanat Israel dengan segera
Ya Allah Ya Tuhanku
sebagaimana Kau menenggelamkan kaum Nabi Nuh Kau buatlah!
sebagaimana Kau menelan Qarun! Kau tenggelamkanlah Israel!
Kau hantarkan anjing-anjingmu dan Kau binasakanlah mereka! Ya Allah Kau selamatkan lah GAZA!

Biarkan kita dengan doa
Biarkan kita dengan harapan
Walau sekecil kau buat pertolongan
Kau masih menolong rakyat Islam

Di teratak kecil mengenangkan
Di pangkuan bangku kita sedihkan
Apa mereka tidur,makan?
Sedih
Amat sedih...

Israel rakus kuasa
GAZA menderita

Betul kata emak buatlah baik tiada hadnya
Betul kata emak jangan ditunggu balasan manusia
Betul kata emak kita akan rasa apa mereka rasa

Kini..
Pengiraan apapun doa jalankanlah amin kan bersama
Kini..
Jangan ditunggu balasan manusia fikirkanlah mereka di sana
Kini..
Sakit mereka kita akan rasa walau sekecil noda

Bangga ISRAEL pada ketakutan kita
Bangga GAZA pada di akhirat sana

Manusia lupa diri
bila nampak pada harta
Manusia lupa janji
bila senang pada dunia

MasyaAllah

Yahudi matilah wahai lahanat dunia!
Kerana Tuhan itu Maha Mengetahui dan Maha Kuasa!

Bersama kita menjejaki dunia yang fana
Bersama kita menempuh hidup yang tidak tentu bahagia deritanya

Astaghfirullahhalazim..
SubhanaAllah..
Allahuakbar..
La Haw La Wala Quwwata Illahbilla..
Innalillahirrajiun..
Doakan mereka yang sudah menemui kebahagiaan di sana!

Sunday, 18 November 2012

Sempurna

Pernahkah..
Hari-hari kita sempurna
Hari-hari kita tiada kejinya
Hari-hari kita tiada palitnya

Pernahkah?

Seandai kau manusia penuh istimewanya
Tapi Dia Maha Yang Sempurna

Seandai kau manusia yang pegang kata janjinya
Tapi Dia Maha Mengetahui

Benar 
Kita bagak melalak sekuat mana pun 
Kita tetap kerdil

Benar 
Kau hakimi orang lain
Kita tetap punyai kurangnya

Satu
Masih memerlukan kasih dan sayang
Dua
Masih memerlukan makanan dan minuman
Tiga
Masih mempunyai hati yang senang perit

Kita bukan sempurna

Jalan Mati

Kalau itu ranting,
dah lama patah.

Kalau ini kaca,

dah lama retak dan pecah.

Kalau ini bola,

dah lama disepak sini sana.

Macam titi lama tunggu roboh, macam rumah lama selalu diceroboh.


Makan ayam, lama-lama berisi.

Makan hati, lama-lama boleh mati.


Lari pun entah jalan mana nak pergi, ada simpang tapi semua jalan mati.

Friday, 16 November 2012

Kebahagiaan

ye. aku faham kenapa ada yang persoal kebahagiaan aku.
sungguh. 
aku faham.

seperti tak ada logika bagi suami isteri itu terlalu cinta.
begitu serasi.
terlampau bahagia.
seolah obsesi.

ye.
aku sungguh faham setiap ragu2 kau.

tapi aku orang kampung.
dididik abah dan ibu tentang manusia kiri kanan yang cuma ada di masa mereka mau ada.
"kawan ketawa bersepah mana2. kawan sedih, cumanya kita"
"ketawa2 dengan kawan, entah kita tau ketawanya bersama-- atau kita yang diketawakan"

kasar, abah ajar aku.
keras, dia tanam dalam aku.
tersiratnya--
kongsi cuma yang gembira--
pahit hempedu semua simpan.

aku setuju.

sebenarnya apa untung berkongsi duka?
cuba cakapkan apa dapat bercerita lara?
sudahlah penat mengulang2-- belum tentu tepat setiap kali ke seratus dihikayat akannya-- ada mungkinnya dipandang serong hai muka kita.

entah.

secara mudahnya, aku mengharapkan di setiap perkongsian bahagia, adalah siapa2 yang melafaz "untungnya dia" atau "gembiranya nampak wajahnya".
kalau setiap butir kata itu doa-- bayangkan berapa kali dalam sehari dizikir keamanan aku yang menerima.

"kawan" adalah suatu ideologi yang tercipta dalam kabus yang digula2 dgn fantasi.
hakikatnya--
KITA adalah kawan kita sendiri.

usah menayang sayu.
apa paling besar boleh kau dapat selain "ahai, kasihannya kisah hidupmu?"
itu.
cuma itu dapatmu.
paling2-- dibantu buat sementara.
masuk bulan pertama-- penat dan kata "maaf, aku sendiri bermasalah juga".

maka cuba.

cuba mulai hari ini kita berhenti terlalu cakap perihal buruknya hidup kita. tentang suami jahat, kakak ipar cilaka, kawan baik palat, abang kita derhaka.

cuba lebihkan bercerita bahagia.
BUKAN dengan bongkak--
kerana itu mmg haprak.
cukup bercerita aman tentang indahnya apa yang ada.

wamayyattaqillah--
fahua hasbuhu.
dan siapa2 yang berserah seluruhnya pada tuhan--
maka dia akan dicukupkan dengan merasa cukup.

hidup tak perlu kaya untuk bahagia.
tak perlu besar.
tak perlu megah.

cukup sekadar cukup.
dan kau akan bertemu bahagia.

memang akan ada yang mempertikai bahagia itu--
tapi yalah--
cukup kita CUKUP sekadar cukup.





~~fynn jamal~~

Said :

kau baca berita bayi tangan bersepai, kepala tercabut tersepah di celah sampah--
kau maki.
segala jenis neraka kau hadiahkan pada perempuan yang melahirkan--
kau ludah dia keji.

faham.
siapa tak menggelegak di setiap kali terpandang fenomena bangsat begini.
sungguh--
aku faham.

TAPI.
selain neraka2 tadi yang kau sekadar bagi secara lisan itu--
apa lagi?
APA LAGI selain kata maki dan keji?

setakat cakap.
nak tolong--
habuk pun tarak.

kalau sekadar dengan cakap2-- nyawa bayi itu tercantum semula dengan jasadnya-- tak apa. cakaplah sampai habis pusing jarum jam. cakaplah sepenuh2 wall-- kalau itu mampu menjahit kembali ruh mereka dari kesepaian yang jelas sesungguhnya kejam.

namun hakikatnya tidak.
cakap tak jadi apa.
cakap cuma jadi tahik.
tahik telinga.
tahik mata.

tahi.

"padan muka, siapa suruh tak jaga diri"
"bior dia, balasan tuhan atas muka bumi"

mentang2 dosa kau dibalas di akhirat--
kau bongkak. cakap tentang dosa orang macam dosa kau tak ada orang nampak.

ingat.
"takkan mati umatku selagi tidak dia melakukan dosa orang yang diumpat"
tak kena pada kau--
anak bini kaum sekufu sepapat.

tak takut?
ok. tu cerita lain.

sekarang, aku nak cakap pasal ni:
kewaja.

pertikaian tentang kewaja menaikkan banyak pendapat. bagus. perbincangan yang membuah banyak buah. tak kiralah ranum atau busuk. sekurang2nya banyak. ye. paradoks di situ.

soalannya,
berapa ramai yang cakap atas dasar cakap sahaja?
berapa ramai yang BETUL2 tahu prosedur dan bercakap BERLANDASKAN fakta depan mata?

cakap setakat cakap--
arwah nenek kawan baik aku nyanyuk--
asal aku lepak rumah dia mesti dia ajar cara masak kicap--
GUNA LILIN.
tak bermakna aku kena tumis lilin tu.
macammana dia kata lilinlah pengganti air asam jawa--
itu cakap dia.

ada beberapa benda aku nak cakap--
nak pakai-- pakai.
rasa tak logik akal--
komen elok2.
kalau aku tolak komen kau, tak puas hati--
pergi tulis kat status sendiri.

aku cakap atas fakta.
pengalaman sendiri.
dan pengalaman adik2 yang datang pada aku atas permasalahan sebegini.

1)
tuduhan: kewaja jual anak.

aku tanya kau. ada kawan sedang berbadan dua? atau ahli keluarga? cuba perhati tembolok dia. ada tak pulun nasi macam bela hantu raya? teringin ini. teringin itu.

itu kos. duit.

pelatih datang, dengan kosong poket, berhenti kerja, lari rumah sebab semua orang halau. kau rasa, mana duit datang nak isi perut dia dan anak dalam perutnya? kau rasa pusat macam ini dapat sumbangan selalu?

bro, ini bukan rumah anak2 yatim, atau rumah kebajikan, yang kalau tan sri, artis bagai nak bagi duit boleh masuk surat khabar. ini pusat kalau nak sokong depan2 macam aku sokong ni-- kena hina. sebab pusat ini JELAS membantu golongan tersasar di dunia.

sekarang aku tanya--
SIAPA nak bagi makan mereka?

itu bab duit maintenance perut. duit api air kalau percuma takpe. nak melatih ibu terlanjur ni dengan kursus2 menyara diri ni lagi. barang2 keperluan lagi. ubat2 dan pil2 vitamin lagi.

apa kau fikir anak sah taraf SAHAJA layak mendapat zat?
mana compassion kau sebagai manusia?
mana ihsan kau dalam menyebar kasih sayang dunia?

memang.

memang ada caj untuk ibu bapa yang mahu mengambil anak angkat. melainkan ibu kandung memang beri hak anak tanpa lalu mana2 pusat atau kumpulan-- caj memang akan dikenakan.

agak2 la kau nak percuma. sedangkan nak beranak sendiri pun ada yang bayar sampai 7-8 ribu. ini kita mengemis anak orang.

aku memang pantang dengan mak bapak angkat yang membebel kena bayar caj. macam2 dikatanya. jual anaklah. berniaga oranglah. dengar ni aku bahasakan kau. kalau tak mampu bayar-- bikin sendirilah. sedar diri. kita orang kurang-- jangan bongkak tak bertempat.

orang ada anak--
kau nak anak.
9 bulan dia tanggung nak beri kau--
kira UNTUNG dia nak bagi kau.

kau siapa nak dapat percuma?
pergi jamban awam pun kena bayar--
kemuliaan tuhan dalam rupa zuriat ITU kau nak percuma?

pergh.

aku memang tak dapat cari dalam hati aku ruang untuk salahkan kewaja meletak caj. TAK ADA LANGSUNG sampai berpuluh ribu ringgit (just in case pemfitnah kat luar tu mau tau).

agak2 la.
member pinjam keter pun kau mintak belanja.
cuba kau fikir sikit sebelum letak perkataan 'jual' kat hadiah tuhan tu.

kalau jual anak sampai rm25k buat hantaran--
takde bunyik pulak kau.

2)
tuduhan: kewaja ambil bayi dari pelatih untuk dianak-angkatkan tanpa rela.

aku cakap terus terang la ye. sebelum daftar, dia tanya "komfem nak masuk pusat ni?" dia tanya sebab nak pastikan TAK ADA ORANG acu pisau kat tekak kau sambil ugut nak culik anak tu nanti. kau cakap "ye".

ye.
sekarang 'ye' la.
masa kau tengah lari rumah.
masa kau terpaksa berhenti kerja sebab takut kawan opis nampak perut kau.

9 bulan datang pergi.
kau terpandang mata zuriat kau--
keajaiban paling mulia yang wujud dari kau--
suatu yang kau sendiri tak percaya mampu wujud dari kau.

'ya' kau hilang macam tu sahaja.
dan kau mula tarik balik setiap kata2 kau.
mula berperang untuk mendapatkan kembali hak kau.
mula menggunakan hakikat kau adalah ibunya.
dan takkan ada apa jua yang memisahkan kedua.

namun kau lupa.
di awal2 kau bilang 'ya'--
ada satu keluarga sudah bersiap sedia menanti anak kau datang ke pangkuan dia.
janji dah dibagi.
semua sudah tersedia.

berkecai--
semata2 kau tak jadi berkata 'ya'.

kau ingat kelakar?
jadi penunggu macam kami?
dikatakan 'ok, nantikan dia yang akan datang', bersiap berbulan2 demi dia--
kemudian berderai--
semata2 'tak jadi pula'?

tapi aku mengerti.
tak ada ibu sanggup berpisah dari zuriatnya.

bonda kandung juna juga ada harinya rindu.
dan aku mengerti di bila2 masa dia mahukan semula cahaya nyawa aku itu. syukurlah bonda juna terlalu besar hatinya untuk terus gagah.

maka ya. tentang tuduhan tadi-- aku mengerti. mungkin pelatih berubah hati. tapi untuk menuduh kewaja seolah2 menculik dan mencuri--
aku rasa kejam.

yang mengadu cuma seorang dua.
itu yang digaduhkan.
yang beratus anak2 selamat dari mati di tepi jalan?
ada orang pujikan?

3)
tuduhan: kewaja sempit, tak cukup ini tak cukup itu.

pergh. besar pangkat kau nak ini itu? orang dah bantu, nak layanan 5 bintang? cuba kau bawak perut depan mak abah kau, tengok dia bagi kau bilik macammana. kalau tak mampos kau kena kije, mmg bengkok tulang belakang kau kena sepak.

tu kalau abah la.

serius. aku rasa masalah facility tak mencukupi itu memang luar akal la. apa kau nak? uni-fi dgn bandwith paling laju? aircond paling nyaman? nasi ayam penyet hari jumaat, briyani hari rabu?

ya allah.
sedar untunglahhhh!!
ya allah!!!
kau masuk pusat untuk anak kau--
atau untuk ganti kursus biro tatanegara yang kau terlepas?

allahu akbar!!
asbirni!!!

maaflah wahai semua.
aku benar2 dan sungguh2 terasa hati dengan perbincangan2 kalian di pages dan forum2 tentang ini.

ye. aku mengerti ramai yang peduli.
tapi aku rayu JANGAN bercakap atas dasar cakap.
ini bukan kertas peperiksaan tatacara rakyat.
tidaklah jawapan paling etika itu yang terpaling betul dan terpuji.

aku bukan benci siapa2,
aku cuma mahu SETIAP bayi tak kiralah tarafnya terselamat dan mendapat peluang bernafas bersama2.

kalau sekadar dengar atas dengar--
diam.
kalau ada pelatih sendiri bercakap--
tanya dulu.

cuba kalau ada kawan baik kau cakap bapak dia jual dadah--
takkan kau terus percaya?
apa kau tak mau siasat dulu?

aku tak kata kewaja tak ada cela.
aku tak kata jkm salah sbb dah mmg kerja dia untuk dengar aduan rakyat.
aku cuma kata, there is always two sides of the story.

seorang (seekor) dua anjing tersepit menyalak--
tak menjadikan semua tuduhan betul.

fikir ratusan bayi yang selamat--
bukan satu dua yang tak sampai standard mak anak yang tak cukup dapat.

salam dari aku;
bonda SEMUA anak di seluruh dunia.
di mana juna--
adalah penghulu mereka.





~~fynn jamal~~

Ego



Seketika dahulu bermesra

Sekejap riang sekejap ketawa
Penuh dengan hilai senda
Apa kau ingat?

Ya..

aku tahu kehidupan ini payah nak ditafsirkan
payah nak diramalkan
Susah untuk aku hadap kan dugaan kalau tak bersedia

Dulu.

kau dikaburi dengan kata dusta
Melihat kau penuh beria
Jauh di jiwa kau seorang pendita buta
Eh kalau aku tak bodoh aku tak terima
tapi kerana aku juga manusia alpa
aku terbabit sama..
Kau lihat tiada apa yang bernilai antara kita
aku mula kaget melihat kau bersahaja
lantas.. dengan usaha yang ada aku mula memberanikan diri
tapi kau penuh dengan berahi 
memakan aku mengiyakan aku dengan syarat kau
kau tak mahu aku
tapi kau mahu masa dpan kau dan aku
kau nampak wang
kau nampak bayang
tapi aku buta
aku nampak kau mahukan kasih sayang
kau mahu berikan hatiku bahagia riang
tapi
disebalik sinaran mata kau rupanya kau mula menguasai aku

Kini..

Kau dah dapat apa kau mahukan
kau dah dapat apa kau inginkan
kau dah capai apa kau impikan
kau dah mula mempersoalkan kecantikan,keperempuanan,wang ringgit di halwa telinga
apa kau sedar apa kau sengaja menyakitkan?

Ah!

Bagai langit dengan bumi
kau bedakan aku
Sakit!
Sakit hati aku kau mula begini
Berperanglah kau dan aku dalam resipi masa
taklukan kau berjaya tepat mengena
aku jatuh tersentap hati menarik bagai magnet
aku tak berdaya
aku mula lemah longlai
aku akan kehilangan kasih sayang kau yang pura-pura
Kau menghilangkan aku dalam jiwa
kau mula menghilangkan kebaikan aku
kau mula menyenaraikan kesilapan aku
aku diam

*pause


Aku mula menebak akan takdir

Aku perlu buat keputusan kini
Aku pergi tinggalkan kenangan ini
Hilang. Sepi

Bahagia dimana? Aku mencari....

Sepi



Malam..

Sinonim dengan kesepian
Sepikan aku yang terbaring kebingungan
Berteman dengan kepul asap
cicak merangkak cari tujuan
Nafasku penuh tidak keruan

Padat..mampat kesedihan


Malam...

Sepikan aku lagi
dengan kehujanan yang membasahi bumi
dingin sejuk roma berdiri
ku sengaja memekakkan telinga kanan kiri
pikiran merewang ke sana sini

Malam..

Bosan! Menyepikan diri aau memang sepi?
Sudah penghujung nya hanya diam membatu
dengar gonggongan anjing yang hancing
menambahkan sepi
kerana aku... tiada yg menemani...

Ku Tuliskan


Kutuliskan lagi
kata-kata sepi
kutuliskan tak henti-henti
hingga mengandung arti

Kutuliskan lagi

kenangan-kenangan
mati, hingga bagai api
membara dalam mimpi.

Kutuliskan lagi

harapan-harapan
abadi, hingga bagai duri

melindungi sekeping

hati, Kala angin lirih
menghibur alam sedih.

Thursday, 15 November 2012

Aku, Kau dan Kita

Kau
dengan sikap egois
suka mencantas
suka menindas
tiada ehsan dan belas
mencipta titik perbezaan
permusuhan

Aku 

dengan sikap kekitaan
masih ada iman
masih ada kasih
masih ada sayang
membina titik persamaan
persaudaraan

Benarlah

kau dan aku memang tidak serupa
kita dari daerah berbeza
meski dalam pesamaan
sebagai manusia
kita tetap asing
dalam cara dan rasa.

Ku Kucup Tahunku

Memberi rasa dalam hidup :
Adalah jiwa yang berona
memacu waktu tanpa jenuh jemu
hari adalah hitungan
indah dirasakan mewah
rimbun perasaan
kelam dirundung terkurung
di sangkar murung
syukur desah nafas yang
palng berharga
kerana kita masih menatap hari

Hari bergilir ganti :

untuk kita belajar mengerti
dari telinga yang mendengar
dari mata melihat menatap
dari mulut bertutur berucap
dari tangan yang menghulur menadah
dari kaki yang berjalan melangkah
dari upaya fikir yang belum fakir
dari hati yang belum keras dan mati

Hari yang kita kutip dan kumpul :

menjadi seberkas tahun
pasti ada dahan dan ranting makna
untuk kita nyalakan unggun
moga lebih terang cmerlang
memanaskan musim payah
dari dingin malam yang panjang
tika angan kita tak pernah lekang
mengimpikan yang mulus
memeluk lena di ranjang
perhitungan hidup

Ku kucup tahunku

di kuntum rahmat-Nya
aroma luar biasa.

Amarah


sedang asyik bersama-sama kawan mengusik embun malam
sudah tibanya aku pulang ketawa riang
lenyaplah hari itu dengan masa yang berjalan. Hilang
kini kelelahan aku duduk bersahaja menyusuri laman web bersarang
 facebook..

Status..

ya. sinonim dengan namanya..
ah, penting ingin ku rangkakan setiap kata di dindingku
mood..
pelik..
Kenapa?
biasa lah ada-ada sahaj yang berkongsi cerita
sampai tertarik ku pada sang juwita
apa yang dihamburkan kata2 amarahnya?
kependekan akal itu biasa [ada manusia
tapi ini parah ya. keluarga.

Sudah ku lihat sudah ku tilik sah, dia marah kan pada adik kakaknya

untuk apa? menagih kata? menagih simpatinya? atau mmuaskan dirinya?
ya mungkin saja

Biarkan dia dengan egonya biarkan dia dengan katanya

Sudah tersedak dengan buih selautan di mulutnya . berhenti
tidak lagi online tidak juga padam 

Aku memikirkan kenapa masih ada begini cara untuk kita melempiaskan marah

cara atau berganda2 bagi semua lihat?
Umurnya masih belum dimamah arus kematangan. bantuan mungkin.
aku tertarik pada sang penulis " Masalah itu bukan satu masalah tapi masalah itu adalah perilakunya"
Maslaah.. sinonim dengan manusia dengan kesempurnaan yang dimiliki dengan kekurangan yang dihadapi..
Biarkan masalah itu pergi atau kau sahaja yang menyelesaikan sendiri?
Tapi bagaimana ya? Facebook? twitter? Boleh! tiada masalah pada kami yang membaca aibnya aib kamu. Malunya ke kamu. Sakitnya hanya kamu tahu. Garam dan gulanya hanya kamu yang merasa

Faham

Sungguh aku faham.
Kau kita dia mereka kami saya awak mempunyai masalah
Cuma berbeza dengan bentuk dan rupanya
Faham kau faham dia lain
Jadi kenapa kau taburkan pada mereka yang sudah tentu bersalah dengan api yang marak
Bukan kah elok kau bertanya pada diri sendiri
Bukankah elok kau kasihani pada diri sndiri
Bukankah elok kau nilai diri sendiri
Bukan kau. tapi manusia yang hati batu pendita buta , Semua, Kita, tanpa sedar tak sedar. Manusia!
Semua manusia tak kenal pada erti menilai diri hanya tahu menilai orang lain
semua manusia tak sedar kekurangan diri hanya tahu mengeji orang lain.

Ya SubhanaAllah


Siapalah kita meletak keji sebegitu rupa

bagai ulat dengan semut 
tidak tahu mana terletak kekuatannya
tidak tahu mana jahat mana baiknya
Allah itu memberi kita sebegitu besar ujian hanya untuk kita sedar
Allah itu memberi kita sebegitu berat bebannya kerana tahu sejauh mana keupayaan kita
Allah itu beri segala-galanya kepada hambanya bukan untuk mengeji tetapi mencari
mencari dimna silap diman hujung pangkalnya dimana kasih bencinya dimana akal sehat buruknya dimana tanduk dan ekornya..
Silap
Bukan silap mata yang kau buat sekejap boleh bertukar pada silap yang lain tanpa rasa bersalah!
Tapi kesilapan kau mengajar kau!

Sudah menghamburkan yang dihambur sudah merasakan

adakah sudah berfikir dengan sebaiknya apa kebaikan dan keburukan?

Tertarik kita pada perwatakannya..


Baik? Jahat? 

hanya kau yang tahu
Watak itu macam2 ada pada manusia
Bukan kau seorang memegang 1 watak degil
kau pula pemarah!
watak pelbagai pada seorang manusia!
Bagai rangka dengan isinya
terbentuk dengan apa yang diisi!
kau ludah dia kalau dia keji
kau maki dia kalau dia begitu begini

ingat!

'takkan mati umatku selagi tidak dia melakukan dosa orang yang diumpat"
tak kena pada kau?
ingat kau berantaian ada keluarga

sekarang , aku nak kau pikir penyelesaian

MASALAH

pertikaian pergaduhan dan perebakan masalah bukan lah hal yang mengejutkan bagi semua orang yang tak sedar

tapi tolong! tolong diri kau supaya betulkan perilaku kau karakter kau
tak kiralah busuk atau bangkai
sekurang2nya perlahan2 menaikkan maruah dan kebebasan masalah pada diri kau

cakap setakat cakap

orang gila cakap pun buat
kita yang waras berakal cakap habuk pun tak terhembus

aku cakap atas fakta atas pengalaman aku sendiri

dan sama-samalah kita merenungkan apa yang terbaik untuk kita bukan apa yang terburuk dia ada

Aku cakap terus teranglah ya

masa kau tengah bergaduh dengar mulut orang kau sakit dengar mulut tuan dia kau perit 
kau beristighfar kau fikir
"kalau aku xbuat perangai maka salahlah dia kalau dia yang buat perangai maka salahlah aku'
Ego?
Pleasalah..kalau dengan diri sendiri pun kau dah ego kau jangan sibuk fikir apa masalah kau dengan dia baik kau fikir apa masalah kau dengan kau!

tapi aku mengerti

tidak ada orang sanggup menahan amarahnya pabila dikeji dicaci
Sangat penuh pengertian!
Kerana terkadang aku begitu marah dengan selamba tanpa pikrkan rakan serta semua
hanya aku aku aku puas! 

maka ya~ tentang masalh tadi bila2 masa boelh bercantum bersepai tapi nilailah kekuatan cantuman itu dari kelemahan sepaian hanya membuang masa

Tak fikir
kalau kau mati?
Nauzubillah 

Bawak berbincang, terangkan jelaskan hati kau.

Bawak bersabar, nescaya baiklah pulangannya
Bawak muhasabah itu lebih mulia!

Salamm...